Meet You There, It’s all about the beer sunt fara indoiala sloganurile care se identifica cel mai bine cu produsul grupului olandez Heineken. Grupul Heineken este unul dintre cei mai mari producatori de bere din lume si grupul cu cea mai raspandita prezenta internationala, peste 170 de tari. Marca Heineken este prezenta pe aproape toate pietele din intreaga lume, compania avand fabrici de bere in peste 65 de tari. In Romania, marca Heineken ocupa locul doi in topul producatorilor de bere dupa Ursus Breweries si este prezent pe piata din 2003 cand a preluat pachetul majoritar de actiuni la Brau Union. Compania detine patru fabrici, la Miercurea Ciuc, Hateg, Constanta si Craiova.
Fiecare marca de bere are un anumit public tinta foarte bine definit in functie de ocaziile lui de consum. Astfel, consumatorii marcii Heineken sunt in mare majoritate barbati cu varste cuprinse intre 20-35 de ani, foarte deschisi la nou si activi social, din mediul urban.
...yes I want to spend the rest of my life with you...with Heineken
De-a lungul timpului, Heineken si-a schimbat sloganul de la "It's all about the beer" la "The world's favorite beer" si mai apoi "How refreshing, how Heineken". Insa sloganul care se identifica cel mai bine cu marca Heineken ramane "Meet You There". Acesta reprezinta o sursa de inspiratie si totodata o invitatie pe care Heineken o adreseaza publicului sau "de a impartasi o atitudine pozitiva si indrazneata pentru a experimenta ceva nou si diferit si sa depaseasca granita existentei obisnuite de zi cu zi".
Spoturile Heineken au surprins intotdeauna prin originalitate, umor si entuziasm.
In intreaga lume...
...Just Heineken
The run of Brad Pitt...
O combinatie intr-adevar reusita...cel mai ravnit barbat cu cea mai dorita blonda (Heineken, of course)
Si dupa o blonda urmeaza o alta blonda...
...si nu orice blonda...chiar fosta doamna Brad Pitt
The girl or the beer?
...the beer...and not any beer
Heineken discovers life
Heineken in Mexic
Heineken in Spania
Without Heineken...part I
Fetelor, acum ati aflat adevaratul motiv al tulburarii partenerilor
Without Heinken...part II...Serving the planet
Heineken Matrix
Campanii de comunicare Heineken
Heineken served Extra Cold a reprezentat o campanie desfasurata in perioada 16 mai -16 august impotriva incalzirii globale. Aceasta comunica o "noua senzatie extra cold" pe care consumatorii o puteau experimenta in locatiile supra incalzite (baruri, cluburi, terase etc.).Campania s-a concetrat pe difuzarea de clipuri virale in mediul on-line care transmiteau un singur mesaj:"Heineken ajută consumatorii să lupte împotriva încălzirii locale cu Heineken served Extra Cold."
"Welcome to Champions Planet" reprezinta campania organizata de Heineken in Romania in cadrul campaniei globale de comunicare a parteneriatului cu UEFA Champions League. Promotia Welcome to Champions League s-a desfasurat in perioada 15 februarie-05 mai si a avut ca miza castigarea unei excursii unice la finala UEFA Champions League din 23 mai a.c. la Atena. Trebuie mentionat faptul ca Heineken este principalul sponsor al UEFA Champions League, iar campania de sustinere a sponsorizarii este implementata in peste 120 de tari.
Iar pe final, va prezint ultima inovatie Heineken, si anume Heineken DraughtKeg. Acesta consta intr-un tub de CO2 numit „sistem interior de presurizare pe baza de CO2 ” care tine berea la o presiune de 1.0 bar. Acest sistem inedit asigura o bere de calitate de la prima pana la ultima picatura. Prin aceasta inovatie Heineken DraughtKeg la 5L este diferit de celelalte produse similare de pe piata care functioneaza ca o doza uriasa cu un robinet in partea de jos, berea putand fi turnata doar datorita presiunii gravitationale. Produsul a fost lansat cu succes in 72 de tari.
Since 1847. Da, in cazul in care ca nu ati avut vreodata curiozitatea sa aruncati un ochi pe eticheta acestei beri, va spun eu ca dateaza de la jumatatea secolului XIX. J.C. Jacobsen era un simplu locuitor al viitorului "Oras cu turnuri frumoase", Copenhaga (titulatura se datoreaza fiului sau si arhitecturii deosebite a cladirilor Carlsberg). Asta pana cand Jacobsen a gustat intr-o zi din vestita bere bavareza, produsa din drojdie de fermentatie inalta. Atunci s-a decis ca Danemarca merita si ea o fabrica de bere la fel de faimoasa ca cea a nemtilor. Astfel se naste Carlsberg, denumire provenita de la numele fiului sau: Carl si traducerea daneza a deal= berg. De atunci au trecut 50 de ani, timp in care Carlsberg a crescut in fiecare an mai mult, astfel incat, pentru a face fata cererii imense de peste hotare, compania a decis achizitionarea celeilalte mari fabrici din Danemarca, Tuborg, pentru a-si uni eforturile de multumire a Europei. Carslberg detine si astazi in portofoliul sau cele 7 tipuri de Tuborg si inca 20 de tipuri separate de bere, in afara produselor proprii. Daca in 1847 se producea un singur tip de Carlsberg, cel pe care il avem si noi in tara, astazi compania a vandut licenta la peste 100 de fabrici din 49 de tari. Totusi, sloganul " So good the Danes hate to see it leave" s-a aplicat pana la lege: exista inca 5 mari tipuri de Carlsberg care se produc doar in tara-mama, exportul sau scoatearea lor din tara fiind interzisa si pedepsita cu amenda si inchisoarea, conform legii daneze. Deci, daca visati la un Carlsberg mai brunet, trebuie sa mergeti in celalalt capat al Europei! Sub acelasi slogan, au aparut mai multe clipuri din care reiese aceeasi "teama" de export a danezilor. Cine stie, poate ca intr-adevar danezilor le place prea mult propria lor bere..
Aceasta a fost prima campania majora elaborata de companie. Din '90 Carlsberg incepe sa fie sponsor la toate marile evenimente fotbalistice( CM din 1990- Italia, EURO 2004 -Portugalia, CE 1992-Suedia) si nu numai: o multime de festivale (Roskilde) de muzica si la olimpiadele de iarna (CM Ski 2005- Bormio). Utilizand conceptul creat in 1904 de arhitectul danez Thorvald Bindesball "Probably the best beer in the world", Carlsberg isi bazeaza si astazi campaniile actuale pe aceeasi fraza, cu o mica diferenta. Pentru a sublinia mai bine unicitatea produsului, dar si valoarea firmei, baietii de la Saatchi & Saatchi UK au inventat "Carlsberg don't do.... but if they did, it would probably be the best in the world", castigand astfel milioane si milioane de fani care spera ca intr-o zi Carlsberg will do si altceva in afara de cea mai buna bere din lume.
O parte din reclamele TV au rulat si la noi, prea putine ce-i drept, unele au fost facute exclusiv pentru anumite piete(vezi cea transformata pentru Asia) sau pentru anumite evenimente (Cupa mondiala, Cupa Uefa, etc). Carlsberg este cunoscut ca cel mai important spornsor al FC LIVERPOOL si al echipei elvetiene de ski de la mondiale.
Am avut-o si noi pe micile ecrane in urma cu cativa ani. Imi permit sa citez un comentariu de pe IQ Ads pentru explicarea ideii "nu poti niciodata sa ignori faptul ca berea intotdeauna se adreseaza barbatului, iar noi vrem fapte, nu vorbe. Imi place ca in campania asta carlsberg a surprins spiritul "kinky" al barbatului intr-un mod cat se poate de finut". Si urmatoarele surprind acelasi "spirit" masculin, dar si lumea ideala pe care ar crea-o Carlsberg. If only they did....
Am avea cei mai tari colegi de apartament si cel mai bun home delivery service:
But if they did...
Irlandezii ar castiga cupa mondiala...
Iar Anglia si-ar razbuna toate meciurile pierdute in fata Germaniei...
Si toti am avea cele mai cool nopti de karaoke
De ce e bine sa vizitezi barul inainte sa te muti intr-un oras nou:
Pe final, un pic de fotbal "ca pe vremuri" cu o echipa de old lions si una de young pups de la FC Liverpool:
Psst, fetelor, in caz ca nu stiti cine-i frumuselul, va spun eu: Steve Gerrard.
It doesn't get any better than this. Cuvinte putine, inteles total. Numai Carlsberg putea fi atat de sigur de ceea ce zice:
Cum poti impaca si capra si varza, adica pe intelesul Carlsberg, si berea si iubita. Simplu : I love you, baby! suflat intr-un gat de sticla de Carlsberg.
Varianta asiatica:
Urmatoarea reclama nu stiu cui face cui reclama: Queen la bere sau berea la Queen sau ambele iubirii ?!!
Diverse campanii de mic ecran cat si print outdoor la care a recurs Carlsberg:
Saatchia&Saatchi UK au decis anul trecut sa imprastie pe jos 5000 de lire sterline in hartii de 10 si 20 pe care lipisera stickere cu sloganul binecunoscut. VREM SI NOI ASA GUNOI!
Si ca cireasa de pe tort, un filmulet care nu e oficial al companiei, dar care cu siguranta nu ii aduce nici un afront.
..prima comanda a fost in anul 1901 cand se lanseaza ambalajul de culoare mov al ciocolatei Milka. Pe fondul mov al ambalajului, aparea pentru prima oara o vacuta din Alpi, pe vremea acea inca in alb si negru...
..dar, de ce neaparat o vacuta? Aceasta intruchipeaza mai bine decat oricare alt animal originea marcii Milka: lumea Alpilor si laptele din Alpi. Si cum a capatat vacuta culoarea mov? Inspirata din motto-ul „Apropie-ti departarile, indeparteaza-te de toate cele cunoscute“, Milka nu a colorat numai ambalajul; emblema marcii – vacuta – a primit de asemenea culoarea mov, atragand atentia din primul moment asupra ciocolatei...
..dupa ce, in prima campanie publicitara au aparut multe alte obiecte de culoare mov – brazi de Craciun, baloane etc – vacuta mov va ramane, peste ani, emblema marcii Milka..
..Philippe Suchard isi deschide propria ciocolaterie in Neuenburg. Intr-un anunt publicat, el face reclama pentru un nou desert proaspat, "au chocolat fin de sa fabrique", ceea ce inseamna in romana “ciocolata fina de casa”... si acum brandul construit de el exporta produse pe intreg mapamondul..
...prin aer....
...si pe jos...
...o tableta arata in felul urmator(daca nu ati vazut una pana acum):
..din anii 90, vacuta, emblema a marcii, se regaseste pe toate ambalajele Milka, devenind una dintre cele mai de succes figuri publicitare. 40.000 de copii din Bavaria au participat, in anul 1995, la un concurs de desenat vacute, unde fiecare al treilea copil a ales culoarea mov. Vacuta mov, un simbol al calitatii, este considerata un personaj simpatic, credibil si plin de bunavointa. Si-a castigat, intre timp, fani in intreaga lume. Vacuta Milka contribuie decisiv la vanzarile anuale: cca 400 de milioane de tablete de ciocolata, 30 de milioane de Iepurasi de Paste si Mosi Craciuni si multe alte produse din ciocolata fina Milka cu lapte din Alpi, in intreaga lume...
Daca vorbim despre campaniile Coca-Cola trebuie amintit de vesnicul “razboi” cu Pepsi. Din nefericire pentru cei de la Coca-Cola de cele mai multe ori, campaniile Pepsi iau avans si castiga batalie cu batalie. Insa razboiul continua pe frontul spoturilor publicitare, mai putin pe baza printurilor. Coca-Cola are o istorie destul de lunga si totodata deosebit de “infloritoare” din punct de vedere financiar in toata lumea. Acest lucru i-a facut pe cei de la Cola sa investeasca sume enorme in publicitate. Publicul ales de Cola este foarte vast si cuprinde categorii de varste de la cele mai fragede, pana la batraneii interesati de istorie, si nu orice de istorie – dupa cum veti vedea din spoturile ce urmeaza; motivul este unul singur si foarte puternic: setea. Materiile publicitare sunt in general bazate pe discurs vizual, la care destul de rar se ataseaza si tag-line-uri. Ideea este de a prinde la un public cat mai mare si care nu asteapta de la o sticla de suc o complexitate a mesajului. Pentru a nu intra intr-o mancare de peste prea condimentata, am ales din marea de campanii Coca-Cola, campaniile Coca-Cola Zero. Actualitatea produsului nu include insa un numar extraordinar de spoturi si afise, dar se lauda cu materiale publicitare mult mai reusite decat cele de la Coca Cola. Nota pe care mizeaza este de cele mai multe ori una de amuzament si distractie, de aceea s-a apelat de foarte multe ori la personaje fictive sau punerea in situatii reale a unor vietuitoare.
In domeniul printurilor, acesta este unul dintre primele afise la Coca-Cola. Pe atunci miza era pe simplitate, finete si frumusete in limitele decentei. De altfel, cei de la Coca-Cola nu au depasit nici astazi foarte mult limitele asa numitei “decente publicitare”. Ca drept dovata iata printul de inaugurare Coca-Cola Zero:
La noi in tara Cola Zero s-a remarcat printr-o serie de combinatii de unde reiesea dorinta de “ZERO parti nasoale”. Ce a marcat au fost insa spoturile Tv. Iata ce au conceput cei de la noi – evident prin corelatie cu ce se “difuza” prin alte locuri ale lumii – cu privire la acest produs. La cele mai din urma mesajul este fin obtinut prin folosirea culorilor de la marca (rosu si negru), tipul de scris si sugestia de “zero parti nasoale” (zero drujbe, impozite, make-up, mese rezervate etc).
Iata unele printuri de succes, care au prins bine datorita creativitatii pline de umor, dar si inteligentei mesajului.
Acesta din urma a mizat pe o colaborare reusita dintre Axe si Coca Cola Zero. Totodata au existat numeroare printuri, mai putin reusite, care au incercat sa faca o comparatie intre Coca-Cola si Coca-Cola Zero. Mai bine realizate au fost insa spoturile tv. Mesajul a fost unul ceva mai complicat, dupa cum se va vedea in reclamele urmatoare, dar care au inclus categorii variate de publicuri. In principiu Coca-Cola nici nu a avut posibilitate de segmentare a publicurilor, intrucit, indiferent de situatie, toata lumea consuma lichide si mai ales Coca-Cola (comentariul nu imi apartine, ci este rezultatul vanzarilor produsului).
Cele doua mizeaza pe vesnicul “razboi al sexelor”, pe tacerea “blanda” a sotilor in fata sotiilor sau a barbatilor in fata iubitelor si satisfactia de barbat puternic pe care le-o ofera Coca-Cola Zero, stergand orice rusine pe care le-o provoaca jumatatea, in fata pritenilor.
Spoturile de mai sus implica un discurs ceva mai elaborat, dar au acelasi mesaj, ca indiferent de varsta, clasa sociala, ocupatie, toti vorbesc despre acelasi lucru: satisfactia pe care le-o ofera Coca-Cola Zero, acelasi gust, dar zero zahar. Iata si spotul foarte bine vandut in Italia, dupa care a fost transmis si la noi:
Ceea ce urmeaza de senzatia de lupte de gherila si care, in principiu ofera satifactie tinerilor nebuni de adrenalina. Apare din nou o copie dupa mesajul Axe, din alta perspective, dar cu aceeasi nuanta: “razboiul dintre sexe” si impacarea datorita sucului.
Conceptia britanica a oferit acelasi spot si la noi, cu aceleasi elemente si mesajul de marca: “Zero parti nasoale” – Gust grozav de Coca-Cola, Zero zahar, de altfel acesta fiind mesajul campaniei Cola Zero.
Coca-Cola Zero din Taiwan.
In incheiere mai ofer spre satisfactia iubitorilor Coca-Cola Zero si a devoratorilor de publicitate doua spoturi, deloc difuzate la noi in tara si cu note ceva mai iesite din comun. Si pentru ca intotdeauna o campanie reusita isi are si replica ironica, iata cateva secunde de publictate, in loc de “the end”.