
Campanie impotriva foametei si saraciei din tarile din lumea a treia. Proiectul a intrunit fotografii sub sloganele: Food for life, Food for Education, Food for Peace

Referitor la imaginile care contrariaza, Toscani comenteaza in felul urmator: "Nu fotografiile socheaza, socheaza realitatea surprinsa de ele. Oamenii se indigneaza la vederea fotografiilor unor copii murind de foame si uita de ele odata ce aceste imagini dispar din campul lor vizual. Fotografiile sunt doar niste instantanee din aceasta realitate si lucrul meu consta in surprinderea acestor instantanee".
Catholic Priest and Nun. Aceasta poza a starnit nemultumirea Bisericii Catolice care a cerut ca ea sa fie eliminata din expozitia de ad-uri Benetton de la Muzeul de Arta Contemporana din Buenos Aires. Mesajul de dragoste mai presus de barierele conventionalului a prins mai bine in acele tari unde influenta bisericii catolice era mai slaba. In Anglia, de exemplu, aceasta fotografie a castigat premiul "Eurobest".
E o situatie reprezentativa: lucrarile lui Toscani sunt in acelasi timp si creatii de arta contemporana si epicentru de scandal. Oliviero a fost nu o data dat in judecata. Iar papa de la Roma l-a exclus din biserica dupa ce a vazut reclama la Jesus Jeans cu citatul din Biblie: "cine ma iubeste, ma urmeaza".

Provocarea- zice Toscani- nu are reguli, ea doar prezinta un alt punct de vedere care inca nu a fost asimilata de normele uzuale de comportament. Luciano Benetton sustinea politica provocatoare a directorului sau creativ la modul cel mai propriu: fiind senator in parlamentul italian, el a pozat gol pentru campania publicitara din 1992 (proiect de redistribuire a hainelor), iar locurile lui intime erau acoperite de o pancarda cu inscriptia: "I want my clothes back". Patru ani mai tarziu- un proiect similar: cu diferenta ca, de data aceasta, intreaga familie Benetton (cei patru frati fondatori si copiii lor) a aparut imbracata in camasi de forta. Imaginea se dorea a fi un simbol al "nebuniei" creative cu care grupul Benetton s-a laudat timp de 30 de ani.
Mesajele anti-rasiste, de sustinere a egalitatii dintre albi si negri, revin inevitabil in campaniile Benetton, in contexte diferite, reiterand constant mesajul cu care compania s-a identificat, asumandu-l (dupa campania 1990) ca marca oficiala a Grupului: "United Colors of Benetton".

1989: Breastfeeding (o femeie de culoare alaptând un copil alb)

Handcuffs (doua mâini - a unui barbat negru si a unuia alb, legate cu catuse). Imaginea fost interpretata ca un simbol al opresiunii pe care albii au exercitat-o asupra populatiei de culoare.

1990: Black and White Hand (mâna unui copil negru tinuta în palma unui matur alb)

Children on Toilets (un baietel alb si unul negru care stateau pe olite)

Cover (o patura în culori vii, specifice Benetton, ce reuneste o femeie alba, un barbat de culoare si un copil asiatic)

• 1991: Angel and Devil (imaginea unui copil cu chip de înger si cea a unui alt copil de culoare care avea parul aranjat sub forma unor cornite de dracusor care se imbratiseaza)

Kiss (un barbat alb saruta pe obraz o femeie de culoare)

Pinocchio (imaginea papusilor Pinocchio din lemn, de diferite culori si care marsaluiesc în aceeasi directie). La Festivalul International de Marionete din Cervia (Italia), acesti Pinocchio au fost desemnati „papusile anului". In Chile, imaginea a fost interpretata ca un comentariu subtil la adresa generalului Pinochet si a armatei sale.

Tongue - fotografia unei fetite de culoare cu limba scoasa. Exista si in varianta cu trei copii (unul de culoare, unul alb si unul asiatic)

• 1992: Girl with Doll ( o fetita murdara ce tine în brate o papusa alba, ca simbol al idealului)

• 1996: Hearts (trei inimi pe care era scris "Alb", "Negru" si "Galben"). Mesajul: inimile sunt la fel! Restul?

• 1997: Grains of Rice (mâna unei persoane de culoare cu boabe de orez în ea). Imaginea a starnit controverse cu privire la rolul mainii. Tu ce crezi? Ofera sau primeste? Este în pozitie de superioritate sau de inferioritate? Semnifica bogatie sau saracie?







Peste 500 de portrete au fost fotografiate de Toscani pentru a demonstra frumusetea in diversitate a rasei umane. "
" spune Oliviero Toscani. Campania a fost prezenta in 14 tari din lume, iar in Africa de Sud, publicatiile care aveau drept public tinta populatia alba au refuzat sa publice machetele de presa ale acestei campanii.
, prima revista globala din lume, creata in 1990. Prezenta in peste 60 de tari, avand editii publicate in patru limbi si un site ce detine recorduri la numarul de accesari, Colors este o revista bilunara care vorbeste cu tinerii din intrega lume.
Un comentariu:
super lucrare !excelenta mi-a prins bine :)
Trimiteți un comentariu