marți, 18 decembrie 2007

Campania “Nu da Spaga”, inger sau demon?



Proiectul campaniei “Nu Da Spaga” s-a derulat in perioada augusut-octombrie 2004, fiind mai mult un proiect de educatie civica, decit o campanie sociala. Scopul principal palpabil a fost conturarea notiunii de “coruptie mica” si reflectarea efectelor acesteia. Scopul principal fantastic a fost reactia de respingere din partea populatiei a actelor de mita.

De la ce a pornit proiectul? Fiecare cetatean intretine si dezvolta asteptarile functionarilor publici, asa incit,orice contact cu reprezentantii institutiilor statului contribuie la oficializarea cererea de spaga.

Grupul tinta al campaniei a fost format din tinerii cu virste intre 15 si 25 de ani, care urma sa fie informat pe 4 cai (mass media, internet, afisaj, evenimete speciale).

Siteul campaniei a fost www.nudaspaga.ro, unde se gaseau informatii despre ce inseamna spaga de mici proportii si ce implica aceasta: documente, resurse, exemple de mita . De asemenea pe siteul actual blocat www.anchete.ro a fost publicat un Manual de spaga, ca un sport pentru jurnalistii de investigatie care faceau publice victimele coruptiei.

Spotul tv al campaniei “Nu da spaga” avea 40 de secunde. Cu o constructie clara si avind ca actori oameni simpli, s-a dorit ca prin cele 40 de secunde sa fie tras un semnal de alarma. Zilnic, oamenii de rind sint propriile lor victime. Incepi prin a da mita intr-un caz extrem si ajugi sa faci o obisnuinta din acest act. Mai multe posturi de televiziune au oferti spatiu de emisie gratuit, iar distribuitorii de cablu au difuzat pe canalele proprii anunturile campaniei.

Mii de afise cu acelasi mesaj au fost expuse in locuri frecventate de tineri. Campania a fost sustinuta si de dezbateri publice la care au participat personalitati din domeniile cel mai des asociate cu coruptia mica. A fost organizat si un concurs in care au fost premiate cele mai bine gindite si sugestive printuri.

Locul I


Locul II



Locul III



Binenteles ca nu a lipsit nici spotul radio de 45 de secunde:

Pentru a mediatiza si mai tare campania, in 13 orase (Bucuresti, Constanta, Braila, Galati, Iasi, Brasov, Sibiu, Cluj Napoca, Timisoara, Ploiesti, Pitesti, Craiova, Targu Mures) au fost prezentate in fata publicului spectacole de teatru si discutii libere avind ca punct de plecare situatii diverse la care au luat parte cetatenii. Cu ajutorul unui vechi prieten am reusit sa pun cap la cap toate pozele aparute la spectacolele din tara ca sa fie mai simplu pentru voi.


Suplimentar, in cadrul campaniei “Nu Da Spaga” au fost realizate materiale informative, brosuri (Ce este si ce nu este coruptia mica, Legea liberului acces la informatii de interes public,Legea transparenţei decizionale în administraţia publică, Jurnalul mitei cotidiene)






Reactiile presei au fost dintre cele mai diverse. Foarte multi jurnalisti au acuzat initiatorii proiectului de pierderea unei sume mari de bani, dar si de timp pentru o cauza fara solutie de vindecare. Multe dintre comentariile postate la aceste articole sustineau ca este o campanie ilegala ce trebuie oprita cit de repde, ceea ce nu s-a intimplat. Am gasit insa si articole in care a fost laudata initiative organizatiilor nonguvernamentale.

Daca in 2004 efectele campaniei s-au vazut si nu prea, se pare ca la final de 2007 se urmareste din nou aceeasi idée, imbracata intr-o alta formulare. Campania “Fara spaga” se pare a fi clona batrinei campanii pline de controverse.


Posted by Claudia Ilinca

Un comentariu:

Unknown spunea...

In anul 2006 sa pornit cercetarea penala pentru 3 infr.art 217,220 si 271.Am crezut in politie dar am fost foarte dezamagita.Trecusera 2 ani nu se facuse nici macar o cercetare la fata locului.Dupa zaci de audiente am aflat ca pers .care fusese invinuita fusese darnica si dosarul in care mi se comunica ca se fac cercetari se pusese praful pe el caci doamna inspectoare devenise partinitoare.A FOST PENALIZATA.Dosarul sa dat la alcine va.Sau facut cercetari la fata locului si o expertiza.Expertiza care nu arata realitatea din teren ascunzind adevarul.Cind gardul este facut praf pe o lungime de 20m si impins tu ca expert spui ca este intreg.Cind din coltul casei si gard sint 30 cm tu ca expert spui ca sint 80cm .Asa ca daca nu dai spaga in ziua de astazi mori cu dreptatea in mina .Am ajuns la concluzia ca in ziua de astazi spaga rezolva totul noi daca nu am avut si nu am dat am avut numai de pierdut.Am ajuns in al treilea an si adevarul chiar daca sint probe si acte ,martori scoate greu de tot capul si dreptatea este cu capul spart