luni, 14 ianuarie 2008

Absolut. Vodka. Vine de la origini.

Reclame la o bautura aloolica, la o licoare ce te face sa-ti pierzi mintile si sa te intrebi daca intr-adevar atractia pentru o astfel de bautura iti este inscrisa in fondul genetic sau nu. Daca ar fi sa-i credem pe cei care "slujesc" marca Absolut, macar o parte microscopica a fiecaruia dintre noi se identifica cu pofta de a "servi" un "shot" de ceva "tare".



Atitudine revolutionara sau angelica, frumusete si siguranta: doar citeva dintre liniile pe care le urmareste subtil fiecare spot si print in parte care promoveaza aceasta bautura.










De cind apare acest produs pe piata? De multisor. Din 1879. Absolut Vodka e un brand suedez, care concureaza cu nume precum Bacardi sau Smirnoff. Este comercializata in 126 de tari, numai in Statele Unite ale Americii cantitatea vinduta in 2003 apropiindu-se de 73 de milioane de litri. Mai mult de 40 % din vodka importata in SUA este vodka Absolut.





Mare parte din faima cu care este invaluita aceasta bautura spirtoasa se datoreaza campaniilor de publicitate foarte consistente si cu mare putere de persuasiune. S-a pus foarte mult accent si pe forma deosebita a sticlei. Campania Absolut Vodka este una dintre cele mai logevive campanii publicitare existente in lume.







Citeva "literary ads" nu fac decit sa vorbeasca despre farmecul reclamelor care se fac pentru Vodka Absolut, de imaginatia bogata pe care o au cei care lucreaza la astfle d eprinturi sau, cine stie, poate de fanteziile celor care degusta o astfel de bautura.








Aromele? Care mai de care mai variate si care mai de care cu reclame mai atragatoare pentru publicul consumator.









De-a lungul timpului au aparut peste tot in lume printuri sau spoturi fara consimtamintul companiei. Asta pentru ca se dorea, intr-o oarecare masura, denigrarea acestui brand. Unele sint haioase, dar foarte multe dintre ele sint de-a dreptul lipsite de sens.








Pe linga printurile care de fiecare data stirnesc imaginatia celor care le urmaresc, cei care promoveaza Absolut Vodka incearca sa socheze si prin clipuri indraznete.







Sticla de Vodka Absolut a devenit in timp un simbol modern. Inspirat de vechea sticla suedeza de medicamente din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, sticloa este un amestec de arta traditionala suedeza in a prelucra sticla si designul contemporan.

De-a lungul anilor Absolut a lucrat cu peste 300 de pictori, dar si cu cei mai buni artisti din mai multe domenii: sculptori, designeri de sticla, muzicieni, creatori de moda. Laurence Gartel, pionier al artei digitale, a realizat o campanie pentru Vodka Absolutin 1990, aducind impreuna artisti faimosi din toata lumea, cum ar fi pictorul Andy Warhol si artsitul in sticla Hans Godo Frabel. Aceste reclame sint considerate a fi primele reclame artistice digitale.

Niciun comentariu: