luni, 7 ianuarie 2008

Technics... The classy classic - Sebastian Gheorghe


Pick-up-ul prafuit cu ajutorul caruia parintii se invitau la dans impreuna cu prietenii si pe care il foloseau pentru a ne trimite la culcare este unul dintre acele obiecte de “uz casnic” pe care nu le vom uita niciodata. Povestile si discurile cu muzica clasica pe care le auzeam, insotite fiind mereu de acele pocnituri placute ce ne atrageau atentia si ne faceau sa stim ce va urma in programul zilei pentru cateva ore bune, erau puse pe un pick-up mare, de lemn sau de plastic. Discul era ales din colectia ce se afla undeva intr-un spatiu special alocat in mobila masiva a sufrageriei si pus pe suprafata neteda a pickupului. Butonul apasat facea ca bratul pickupului sa caute inceputul discului dupa care se auzea un pacait si inca unul, si inca unul, ca forma de introducere si de captare a atentiei pentru minunatul lucru ce va urma.



De aici la aparitia magnetofoanelor Rostov, a dublului casetofon si pana la vestita afirmatie postcomunista “mai schimba placa Vasile”, lucrurile au avut un parcurs straniu. Rostov-ul nu a reusit sa anihileze pickup-ul, benzile magnetice nu au insemnat sfarsitul discurilor de vinil, iar vinilul nu a murit cu toate ca au aparut casetele, cd-urile si dvd-urile. Stra-stra- nepotul mamut al vinylului pare sa fie chiar banda de magnetofon si asta pentru ca candva, Technics a reinventat intregul mecanism al pickup-ului.
Succesor al gramafonului, pick-up-ul a trecut prin mai multe stagii. Din modelul “belt-drive” (pe curea) care la cea mai mica atingere a suprafetei discului facea ca bratul pickup-upului sa sara, Technics a dat nastere modelului “direct – drive” 1100A in 1974. Pe langa rezolvarea problemei legate de “fragilitatea” vechiului turntable, odata cu acest model, Technics este nevoit sa se adapteze unei noi cerinte.
La inceputul exploziei muzicii disco, orice deejay de club folosea turntable-urile ce se gaseau frecvent in cadrul studiourilor radio, precum Gates, Sparta, sau QRK ce puneau la dispozitie viteze variabile. Djii au descoperit ca viteza variabila era o necesitate atunci cand “ beat maching”-ul a devenit popular. Cu toate ca turntable-ul nu difera la inceput cu mult de celelalte modele concurente, odata cu modelele SL-1500 1400 1300 (manual, semi-automatic, full auto matic), Tehnics creaza niste masinarii pe care, desi nu erau destinate in special djilor ci mai degraba uzajului domestic, istoria le-a consacrat intr-un mod diferit.

Cel mai iubit model de turntable Technics a fost deschis piatei in 1979. SL-1200 MKII a fost vandut la pretul de 279.99 $. Dupa 28 de ani, acest model este mai popular ca oricand, un pick-up la mana doua ajungand astazi la un pret mult mai mare decat unul nou, in anul 1979. Desi la inceputul aparitiei sale utilizatorii l-au primit cu reticenta dat fiind noutatea modului de a controla platanul si a originalitatii setupului quartz – lock, prin acest model, Technics si-a castigat reputatia de “The dj’s choice”.


In comparatie cu acest model, celelalte turntable-uri pareau adevarate piese de muzeu. A devenit favoritul tuturor pasionatilor de muzica, "profesionisti" sau nu. Si-a castigat popularitatea in cluburi datorita structurii sale rigide si rezistente, a faptului ca este usor de manuit, vitezei de pornire a platanului (0.7 secunde), stabilitatii pitch-ului si a imunitatii fata de feedbackul sonor. De-alungul timpului, modelul 1200 MKII a cunoscut o serie de imbuntatatiri insa nimic nu a facut ca “patentul” pick-up-ului din 1979 sa fie schimbat.

The technics addiction






Firmele concurente precum Vestax, Stanton sau Numark, desi pun la dispozitia clientilor mult mai multe modele decat Technics, nu au reusit pana astazi sa se apropie de aprecierea si succesul Turntable-ului. Si asta pentru ca Technics care a devenit un clasic.
The Technics addicted people







Niciun comentariu: